Parafia Ewangelicko-Augsburska Apostołów Piotra i Pawła 

2. grudnia 2021

5. DZIEŃ ADWENTU, CZWARTEK

W dawnych czasach ludzie nie jedli wielu słodyczy, gdyż cukier był bardzo trudno dostępny. Słodziło się miodem. Był on jednak wielkim rarytasem, który pozostawiano na największe uroczystości. Powstała, więc tradycja pieczenia na Święta pierniczków, ciastek do których dodawano miód i drogie, przywożone z dalekich krajów, przyprawy korzenne. Teraz miód i przyprawy są dostępne przez cały rok, jednak w domach, te pierniczki piecze się przede wszystkim na Boże Narodzenie. Ma to też związek z historią Mędrców ze Wschodu. Przyprawy do pierników pochodziły z krajów Dalekiego Wschodu tak, jak prawdopodobnie uczeni, którzy pokłonili się małemu Jezusowi. Nazwa tych ciasteczek wzięła się pieprzu. Wchodzi on w skład przypraw, które dodaje się do ciasta piernikowego. Dawniej, gdy coś było pieprzne, mówiono, że jest - pierne. Stąd wzięła się nazwa- pierniki

 

zob. też wcześniejsze 
Skoro o piernikach - to i o miodzie